Slik gikk jeg fra aggressiv akne til pen hud

  • 31.07.2017 kl. 17:47

God ettermiddag!

En ting jeg har hatt lyst til å dele på en eller annen måte, er hvordan jeg har gått fra å ha ganske aggressiv og infektert akne, til å nærmest ha en helt pen hud igjen. Kviseutbrudd har jeg hatt problemer med siden jeg var 13 år, og selv 9 år senere har jeg ikke blitt kvitt det. Aggressiviteten har vært både mildere og verre over årene, men jeg har aldri gått mer enn noen uker før det har kommet tilbake igjen. Mye av grunnen er at dietten min har vært fryktelig dårlig, og inneholdt mye sukker. En annen grunn er at jeg alltid peller av ruene, fordi jeg syntes ruer ser forferdelig ut under sminke, dette har ført til infeksjon i sårene og arr i ansiktet.

Det var i mai 2017 at utbruddene var på sitt verste og jeg ikke kunne nærme meg døren uten concealer eller noe som dekket over sårene. Egentlig er jeg ikke glad i å ha sminke på huden og går veldig gjerne uten sminke i det hele tatt. Det har dessverre blitt litt vanskelig når jeg ser ut som et vandrende pizzastykke uten foundation, concealer og pudder. Jeg tenkte derfor å dele de fem viktigste tingene jeg har gjort for å bli kvitt mesteparten av akne problemet mitt.

ANTIBIOTIKA

Jeg skjønte fort at jeg måtte ha en kickstart for huden min i startfasen for å fjerne akne. Legen min anbefalte meg en antibiotikakur. Denne gikk jeg på en måned i mai, hadde pause i juni og startet igjen i juli. Jeg skal ta resten utover høsten når jeg er i USA og har fått nok resepter til månedene mine der. Antibiotikaen jeg fikk heter Lymecyclin og er en billigvariant av Tetracyclin. De inneholder det samme og gir samme effekt på huden. Jeg tar to piller daglig, morgen og kveld - noe som er skikkelig vanskelig å huske på.

Det tok ca 2-3 uker før antibiotikaen startet å funke, men jeg så resultater litt før dette på grunn av punktene under. Lymecyclin og sol er ingen god kombo, da man tåler mindre sol og blir fortere solbrent, derfor er den ikke anbefalt å bruke dersom det er en periode med mye sol. Mye sol vil også hjelpe mot kviser, for å tørke dem ut, samtidig som solkrem kan gi en negativ effekt igjen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KREM OG HUDPLEIE

Med antibiotikaen fikk jeg også en sterk behandlingskrem (Epiduo) som jeg skal påføre hver til hver tredje kveld etter behov og vaskes av om morgenen. Den er så sterk at den bleker klærne den er i kontakt med, så det er greit å bruke klær som du ikke bryr deg så mye om i tilfelle man er uheldig. Utenom kremen er jeg veldig flink til å vaske ansiktet med rens hver eneste kveld, som oftest i dusjen. Jeg bruker to ansiktsrenser og en maske ganske jevnlig.

Glamglow Powerduo som er den grønne flasken står i dusjen til enhver tid og det er også den jeg bruker hver gang jeg dusjer (ca 6 ganger i uken). Det består av en maske og en rens og jeg blander begge sammen når jeg vasker meg. Jeg bruker også Mario Badescu Acne Facial Cleanser når jeg ikke har dusjet, for eksempel på morgenen. Sist bruker jeg bareMinerals Clay Chameleon en gang i uken, selv om jeg ikke alltid er like flink til dette.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MINDRE KLØE

Det at jeg hele tiden pellet på sårene i ansiktet gjorde definitivt situasjonen verre enn den behøvde å være i utgangspunktet. Ikke bare ble det fler kviser, men de fikk infeksjon og varte lengre. Det at jeg sluttet å dra av ruer når jeg var stresset eller kjedet meg, forbedret situasjonen fortere enn hva antibiotikaen gjorde. Jeg tror det er en av hovedgrunnene til at det forbedret seg så godt og fort som det faktisk gjorde.

NY SMINKERUTINE

Før brukte jeg veldig full-coverage foundations, tunge concealere og pudder på toppen. I tillegg til dette kjørte jeg på med bronzer, highlighter osv. Det var ganske klart at det ikke gjorde situasjonen noe bedre. Men tidligere i år, en liten stund før jeg startet med antibiotikaen, kjøpte jeg bareMinerals original foundation i Light, med en full-coverage kost som fulgte med i et julegavesett. Jeg lover dere at den har gjort underverker for huden min. Det er den eneste foundationen jeg har brukt siden det og den funker skikkelig bra for huden min. Jeg tror huden har blitt litt mer oljete etter at jeg startet, men det er mye bedre enn den tørre huden jeg hadde før, som følge av alle sårene. Nå er jeg flink og legger litt mineral veil over om nødvendig! Den syntes også ikke på huden, så jeg føler omtrent at jeg går uten sminke hele dagen. Enda bedre er det at den beskytter mot skitt i luften og solfaktoren på spf 20 beskytter mot solen!

FORBEDRET KOSTHOLD

Jeg har kanskje ikke gjort den mest drastiske forandringen her, men jeg definitivt prøvd å kutte ut potetgull og godteri daglig, noe som har vært veldig vanskelig. Det er ikke noe jeg har klart helt, men potetgull er jeg så og si ferdig med. Kjøtt har jeg også byttet for det meste ut med veganske valgmuligheter, fordi jeg syntes det smaker bedre og er litt bedre for huden min.


 

Jeg må le av før og etter bildene mine. De er så klisje bleik og tykk mann som blir fit og mørk på 1 måned, om dere skjønner greia? Se her hva jeg mener! Haha! Jeg ser veldig trist og sur ut i før bildene og etter smiler jeg som bare det. Jeg har så klart en grunn til å smile mer nå og jeg får jo lyst til å vise frem ansiktet uten sminke mer, og det er jo det aller mest positive oppi det her.

Et supergodt tips er også å ikke gjøre som meg og bruke selvbruning når dere har sår fra kviser i ansiktet, fargen klamrer seg rundt såret, siden det er en del tørrere hud der. Det ser forferdelig stygt ut og aknen blir jo bare ti ganger så ille som den var i utgangspunktet!

Jeg håper virkelig at dette var litt til hjelp for noen. Jeg var virkelig helt lost på det første før-bildet og var skikkelig lei av å se ut som jeg gjorde. Jeg er så klart ikke helt kvitt problemet enda. Nå har jeg ingen kviser i t-sonen, men fortsatt noen ved kjeven og mot kinnene og hårfestet ved ørene. Ikke like mye som før, og heller ikke infekterte, slik at de ikke syntes på samme måte som før. Dersom dere har noen mer spørsmål angående behandlingen, vil jeg gjerne hjelpe dere! Dersom dere ikke vil skrive kommentar, føl dere fri til å sende meg en mail - jeg er superkjapp til å svare! :-D

Ha det fint!

8 Kommentarer

Trude

31.07.2017 kl. 19:19
Hei! Jeg hadde også veldig mye akne og startet på de samme pillene sammen med epiduo for ca 1 1/2 år siden. Jeg skulle ta to piller daglig i 6 uker, så en pille daglig i 6 nye uker (altså 3mnd behandling). Etter noen uker på pillene forsvant absolutt alle kvisene mine og jeg kunne ikke slutte å ta på ansiktet mitt, det ble såå glatt og mykt og jeg var kjempefornøyd! Dessverre kom kvisene tilbake gradvis etter jeg var ferdig med pillene. Jeg har helt klart mye mindre kviser nå, og heller ikke så mange ''store'' som jeg hadde tidligere, men såklart ble jeg skuffet da den glatte huden ble kvisete igjen.

Celina Stamper

31.07.2017 kl. 19:38
Trude: Ja, har hørt at de kan komme tilbake igjen, det er kjedelig. Forhåpentligvis begynner jeg å dra så mye på åra nå at jeg får mindre av aldringsgrunner.. haha, trist tanke men! Lov å håpe :D

Andrea

31.07.2017 kl. 21:37
Jeg har gått på den samme antibiotikakuren og kremen, og huden min er blitt så fin! Får så og si aldri kviser lenger!

Jeg måtte ta kuren to ganger, fordi kvisene kom tilbake etter den første kuren. Etter jeg var ferdig med runde to dro jeg tilbake til legen og fikk høre at antibiotikakur ikke er en varig behandling, om jeg kan si det sånn. Den bare resetter huden, liksom. Det som har gjort at hunden min har holdt seg nærmest kvisefri etter kuren jeg tok ifjor er p-piller og Epiduo.

Celina Stamper

01.08.2017 kl. 00:27
Andrea: Så bra, det beroliger meg litt! :-D Da får jeg håpe det varer, i verste fall ta en runde to! :-)

Benedicte Arntzen

31.07.2017 kl. 22:28
du ser fantastisk ut <3

Celina Stamper

01.08.2017 kl. 00:28
Benedicte Arntzen: Wow tusen takk!

Thea

02.08.2017 kl. 10:46
Jeg har også gått på denne antibiotikakuren, og som de skriver over kommer kvisene tilbake når kuren er fullført. Ofte skyldes kviser hormonelle årsaker, noe som antibiotika ikke behandler. Lymecyclin er også et bredspektret antibiotikum, og øker sjansen for utvikling av resistens. I tillegg forstyrrer det den normale tarmfloraen, slik at fordøyelsen ikke blir som den skal. Det forstyrrer også balansen på slimhinner og i huden. Lymecyclin skiller ikke mellom gode og dårlige bakterier, og tar dessverre liv av også de gode bakteriene man trenger i/på kroppen. :-( Dette skulle jeg ønske legen hadde fortalt meg. Som skrevet tidligere skyldes ofte kviser hormonelle grunner. Det er blant annet derfor de oppstår i tenårene, når det er en omveltning av hormonratioer i kroppen. Mine kviser ble ikke varig borte før jeg begynte på ppiller, som Trude skriver over her. Det kan virkelig anbefales! Ppiller er et preparat som regulerer hormonbalansen i kroppen for å hindre eggløsning, og det var tydelig at regulering av hormonbalansen var det som trengtes for at kvisene skulle forsvinne. Dersom du ikke har suksess på Lymecyclin vil jeg absolutt anbefale ppiller, det er sunnere for bakteriefloraen, og gjør at du beholder de gode bakteriene både i hud og på slimhinner. :-) Lykke til!

Celina Stamper

02.08.2017 kl. 10:49
Thea: Ah ok! Det skal jeg huske på og ta med meg videre. Jeg drikker biola for å få igjen noen av de gode bakteriene, men du har nok rett - jeg skal være forsiktig! :)

Skriv en ny kommentar

Celina Stamper

Jeg er en tjueen år gammen jente fra Sandefjord som bor her med min fem år gamle datter! Jeg studerer bachelor sosiologi ved Høgskolen i Sørøst-Norge og skal ta ett semester høsten 2017 ved University of California, Berkeley.

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits